2014 staat bij erfgoedcel k.ERF helemaal in het teken van de (bedel)zangtradities. In de Kempen zijn er nog opvallen veel momenten waarop samen gezongen wordt. Driekoningen, Nieuwjaarkezoete, Sint Mette, … Met gerichte acties en prikkelende initiatieven hoopt k.ERF iedereen (opnieuw) aan het zingen te krijgen. Actie nummer 1: een ideeëncafé waar iedereen welkom is om mee na te denken over volgende acties en om wilde plannen te smeden.

‘Het is opvallend hoeveel zangtradities er in de k.ERF-regio (Balen, Dessel, Geel, Meerhout, Mol, Laakdal en Retie) nog leven’, vertelt Niels Schalley (projectcoördinator). ‘Sommige tradities kent iedereen zoals Driekoningen zingen, maar er zijn ook heel lokale feesten. De liedjes van de Vastenavondviering in Olmen bijvoorbeeld of Goriën zingen in Schoonbroek. In Mol en Dessel zingen ze in het najaar ‘Kjèske in Lanteirn’, dat vind je bijna nergens anders in Vlaanderen. Het zou spijtig zijn, mocht dit gezongen erfgoed verdwijnen. Daarom richten we dit jaar onze pijlen op deze bedelzangtradities. Onze doelgroep is heel breed: kinderen, jeugdbewegingen, scholen, koren, … iedereen die deze tradities koestert’.

Momenteel brengt k.ERF de tradities in kaart. Tegelijkertijd worden er ook acties bedacht en ontwikkeld. Op 6 maart organiseert de erfgoedcel een ideeëncafé. Het concept is simpel: tussen pot en pint kom je vertellen wat k.ERF kan doen om de zangtradities een boost te geven. Niels: ‘Alle inspiratie is welkom. We vinden het heel belangrijk dat de ideeën niet enkel vanuit de erfgoedcel komen maar vooral vanuit verenigingen en mensen die zelf jaarlijks de straat op trekken. Hoe gekker hoe liever! En hoe meer volk op ons café, hoe meer ideeën’.

Het ideeëncafé gaat door op donderdag 6 maart om 19u, Ontmoetingscentrum Winkelomheide, Kemeldijk 5, Geel. Liefst vooraf een seintje geven aan Niels@erfgoedcelkerf.be (0492 900 995). De erfgoedcel zoekt ook verhalen, gebruiken, oude foto’s, liederen, enz. over onze Kempense zangtradities.

Contact: Niels Schalley – Niels@erfgoedcelkerf.be – 0492 900 995

Erfgoedcel k.ERF, de Billemontstraat 117, 2440 Geel – www.erfgoedcelkerf.be

 De bedelzangtradities in de k.ERF-regio op een rijtje:

ª 4 maart 2014 – Vastenavondzingen Olmen

ª 12 maart 2014 – Goriën Zingen in Schoonbroek (Retie)

ª september – Krikkrak Retie

ª Oktober – Kjèske in lanteirn in Achterbos en Ezaart

ª 11 september – Sint Mette zingen in Retie

ª 31 december – Nieuwjaarszingen

ª 5 en 6 januari – Driekoningen zingen